Z mag. Viktorjem Krajncem o času osamosvajanja Slovenije

 

V četrtek, 21. maja, smo z veteranskim večerom v gradu Vrbovec v Nazarjah obeležili 25 let od upora proti oddaji orožja Teritorialne obrambe (TO) Jugoslovanski armadi. V uvodu so dogodek s kulturnim programom obogatili nazarski osnovnošolci.

Pozdravne besede obiskovalcem sta namenila predsednik veteranskega združenja Maks Slatinšek in župan občine Nazarje Matej Pečovnik. Predsednik Maks Slatinšek se je v svojem govoru zahvalil za vsa prizadevanja pred 25 leti takratnemu poveljniku občinskega štaba TO Niku Purnatu in mu v znak zahvale izročil priznanje »častni član« OZ VVS Zgornjesavinjsko-Zadrečke doline.

Osrednji gost večera je bil upokojeni brigadir Slovenske vojske mag. Viktor Krajnc, poveljnik TO Zahodnoštajerske pokrajine v času osamosvajanja Slovenije, ki je v razgovoru s sekretarjem mag. Francijem Kotnikom obudil spomin na ključne dogodke v času nastajanja samostojne države Slovenije s posebnim poudarkom na uporu proti oddaji orožja.

Ob tem je Krajnc poudaril, da je osamosvojitveno vojno vsak doživljal po svoje in iz svojega zornega kota, zato je potrebno prisluhniti vsaki zgodbi. Svojo je upokojeni brigadir zapisal v knjigah Izpolnjena pričakovanja in Naše korenine. Prva je nastala kot kronologija dogodkov v času osamosvajanja, druga pa je zbirka prispevkov takratnih dogodkov v svetu, Jugoslaviji in Sloveniji.

Ob razkrivanju preteklih dogodkov je mag. Viktor Krajnc izrazil obžalovanje, da se dogajanja takratnega časa niso dokumentirala, kot se različni dogodki obeležijo danes. Mnogi ukazi so bili ustni, le redko kdo je fotografiral. »Ko danes pogledam na tisti čas, lahko rečem, da smo naredili tudi veliko napak, pogosto smo improvizirali, nismo bili navajeni poveljevanja, a kljub temu smo bili enotni. Osamosvojitev ni le uspeh Teritorialne obrambe, temveč tudi policije in civilnih struktur,« je med drugim izpostavil in poudaril, da je osamosvojitev uspela zaradi enotnosti naroda leta 1990.