Šmartno ob Dreti

Veterani vojne za Slovenijo počastili dan državnosti

Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo (OZ VVS) Zgornjesavinjsko-Zadrečke doline in Policijsko veteransko društvo (PVD) Sever za celjsko območje – odbor Mozirje sta v nedeljo, 21. junija, v športnem centru Račnek v Šmartnem ob Dreti pripravila proslavo v počastitev dneva državnosti in veteransko srečanje. Udeležence je uvodoma nagovoril župan občine Nazarje Matej Pečovnik, ki je poudaril pomen upora proti oddaji orožja Teritorialne obrambe Jugoslovanski armadi pred 25 leti in učinkovito obrambo domovine v vojni za Slovenijo.

V imenu OZ VVS je spregovoril predsednik združenja Maks Slatinšek, ki je obudil spomin na pomembne dogodke v procesu osamosvajanja Slovenije pred četrt stoletja, nato pa je izpostavil nekatere aktualne dileme, zaradi katerih je mnogo veteranov vojne za Slovenijo danes nezadovoljnih in razočaranih, saj se niso borili za nepravično, neuspešno in neučinkovito državo.

Udeležence slovesnosti je v imenu PVD Sever za celjsko območje nagovoril podpredsednik društva mag. Darko Repenšek, ki se je osredotočil na pomen domoljubja in ostalih vrednot, ki so pred dvema desetletjema in pol povezovale Slovence v enotnem boju za samostojni in neodvisno državo, o čemer so prej več stoletij sanjali naši predniki.

V kulturnem programu so nastopili veteran Brane Gradišnik, učenci podružnične osnovne šole iz Šmartnega ob Dreti in harmonikarji Primoža Zvira. Slednji je uvodoma na harmoniko zaigral slovensko himno. Obe veteranski organizaciji sta ob tej priložnosti podelili nekaj priznanj zaslužnim članom, po uradnem delu pa so udeleženci nadaljevali druženje v sproščenem pogovoru.