Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Zgornjesavinjsko-Zadrečke doline je v torek, 22. decembra, v Fašunovi hiši na Ljubnem ob Savinji priredilo domoljubni večer v počastitev dneva samostojnosti in enotnosti. V pozdravnem nagovoru je predsednik združenja Maks Slatinšek spomnil, da letos mineva 25 let od referenduma za samostojno Slovenijo, in poudaril, da gre zasluga našim zavednim prednikom, saj brez njih in njihovih pogumnih dejanj danes ne bi bilo ne Slovenije in ne slovenskega jezika.
Sledil je nagovor župana občine Ljubno Franja Naraločnika, ki je spregovoril o pomenu ohranjanja tradicije in kulturne dediščine, ki sta na Ljubnem na njihovih prireditvah in pri običajih bogato zastopani. Naša naloga je ustvarjanje dobrih pogojev za razvoj podeželja in življenja ljudi, je še dodal Naraločnik.
V osrednjem delu domoljubnega večera je mag. Franci Kotnik predstavil rezultate projekta Aktivno državljanstvo in domovina, ki je potekal na osnovnih in srednjih šolah, ter se o pomenu in vlogi domoljubja v sodobni družbi pogovarjal z ravnateljem Osnovne šole Ljubno Rajkom Pintarjem. 
Omenjeni projekt je potekal pod okriljem Zavoda RS za šolstvo na reprezentativnem vzorcu mladih iz vseh regij po državi. Osnovni cilj projekta je bil oblikovati strokovne podlage in izvajati aktivnosti, ki bodo prispevale k uveljavljanju pedagoških vsebin, načel in praks, ki krepijo domoljubno zavest ter aktivno državljanstvo med mladimi in tistimi, ki so vključeni v proces vzgoje in izobraževanja in s tem povečujejo možnosti za učinkovitejše vključevanje državljanov v sodobne družbene procese.
Po besedah Rajka Pintarja je nizka stopnja zanimanja mladih za politično dogajanje odraz današnje realnosti. Na osnovi bogatih, več kot dvajsetletnih izkušenj je ravnatelj OŠ Ljubno ob Savinji prepričan, da domoljubje lahko spodbujamo in negujemo tudi z lepo govorjeno besedo, narodno pesmijo in igrami, kar je v naših krajih zelo prisotno. 
Večer so veterani sklenili z namero, da podobne domoljubne večere pripravijo tudi po ostalih zgornjesavinjskih občinah. Dogodek je z igranjem na harmoniko popestrila Tanja Podkrižnik. Po uradnem delu programa so udeleženci nadaljevali druženje in ob 25-letnici referendumske odločitve za samostojno Slovenijo nazdravili prihajajočemu letu.
Mag. Franci Kotnik v pogovoru z ravnateljem Osnovne šole Ljubno Rajkom Pintarjem o pomenu in vlogi domoljubja v sodobni družbi.
(Foto: Barbara Rozoničnik)