Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Zgornjesavinjsko-Zadrečke doline je predzadnjo aprilsko soboto pripravilo pohod h kmetiji Borsečnik v Poljanah nad Rečico ob Savinji. S pohodom, za katerega si želijo, da postane tradicionalen, so se spomnili na pomembno dejanje v procesu osamosvajanja Slovenije.

Gospodar Borsečnikove domačije Peter Brezovnik je leta 1990 storil izjemno hrabro dejanje, ko je v največji tajnosti sprejel v hrambo orožje takratnega občinskega oddelka za ljudsko obrambo in oddelka za zveze, ki ga je hotela zapleniti Jugoslovanska armada. V simbolično zahvalo za to dejanje je veteransko združenje pred leti na domačiji Borsečnik namestilo spominsko obeležje, na letošnjem občnem zboru pa je Peter Brezovnik prejel najvišje priznanje – medaljo častni član območnega veteranskega združenja.

Pohodniki so se na enourni pohod opravili od kmetije Tiršek, na cilju pa sta jih poleg gospodarja pričakala predsednik združenja Maks Slatinšek in rečiški župan Vinko Jeraj. Slednji je v krajšem nagovoru izpostavil pomen upora proti oddaji orožja Jugoslovanski armadi v osamosvojitvenem procesu in predlagal, da bi v prihodnje ta pohod potekal v sklopu občinskega praznika. Slatinšek se je županu zahvalil za podporo s strani Občine Rečica ob Savinji, Peter Brezovnik pa je obudil spomin na prelomne dogodke v letih 1990-1991 in dodal, da mu ni bilo nikoli žal, da je postavil na kocko usodo lastne domačije, saj se je zavedal, da gre tudi za usodo Slovenije in Slovencev.  

Pohodniki na poti k Borsečnikovi domačiji

Udeleženci pohoda,skupaj z županom občine Rečica ob Savinji, Vinkom Jerajem

Nagovor predsednika združenja Maksa Slatinška

Nagovor župana občine Rečica ob Savinji,Vinka Jeraja

Peter Brezovnik,je obudil spomine,na dogodke leta 1990-1991

Županu Jeraju,smo v zahvalo za sodelovanje,podelili majico in kapo z znakom ZVVS

Pohod smo zaključil z malico in prijetnim druženjem