Proslava ob dnevu samostojnosti in enotnosti v Gornjem Gradu

V počastitev dneva samostojnosti in enotnosti so Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Zgornjesavinjsko-Zadrečke doline, Policijsko-veteransko društvo Sever za celjsko območje – odbor Mozirje in Občina Gornji Grad v petek, 20. decembra, v gornjegrajski galeriji Štekl pripravili slovesnost, na kateri so udeležence nagovorili predsednika veteranskih organizacij Maks Slatinšek in Jože Rojšek ter župan Anton Špeh.

ZGLED DOMOLJUBJA, KI NE SME ZBLEDETI

Anton Špeh je spomnil na čas, ko so bili razglašeni rezultati plebiscita o samostojni in neodvisni Sloveniji. Ob dnevu samostojnosti in enotnosti se spominjamo tudi prispevka tistih, ki so za našo državo tvegali ali celo dali življenje. »S svojim delom, hrabrostjo v boju in svojimi žrtvami so dali zgled domoljubja, katerega smisel moramo ohranjati in ki s pretekom let nikakor ne sme zbledeti,« je med drugim dejal župan.

ENOTNOST VELIKA OBVEZA ZA POLITIČNE ODLOČEVALCE

Maks Slatinšek je izrazil prepričanje, da nikoli prej v zgodovini slovenski narod ni bil tako enoten kot v času osamosvajanja. Plebiscit je pokazal neverjetno enotnost med prebivalci Slovenije in je bil zato velika obveza za politične odločevalce. »Osamosvojitev bi morali ceniti kot naš skupni dosežek, kot zaslugo vseh, ki smo na referendumu oddali glas za samostojnost. Zato bodimo ponosni na prehojeno pot,« je med drugim izpostavil predsednik območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo.

POLICISTI PRED 30 LETI PREPREČILI MITING RESNICE

Jože Rojšek je spomnil na akcijo Sever pred tremi desetletji, ki je pomembno prispevala k osamosvojitvenemu procesu v Sloveniji. S to akcijo so organi za notranje zadeve 1. decembra 1989 preprečili tako imenovani miting resnice v Ljubljani. Njegov cilj je bil ustaviti procese demokratizacije v Slovenji.

ŠOLARJI RECITIRALI DOMOLJUBNE PESMI

V programu prireditve, ki ga je vodil Luka Paulič, so domoljubne pesmi recitirali učenci in učenke Osnovne šole Frana Kocbeka Gornji Grad pod vodstvom mentorice Mije Pilko.

Marija Šukalo

 

 (Foto: Marija Šukalo)