Na Ljubnem ob Savinji, v prostorih Kulturnega doma in Kongresnega centra KLS, je 22.12.2023 s pričetkom ob 17 uri, potekala proslava v počastitev  Dneva samostojnosti in enotnosti.

Pokrovitelj in soorganizator proslave v sodelovanju z OZ VVS ZSZD Mozirje in SEVER Odbor Mozirje, je bila Občina Ljubno.

Uvodno besedo je imel župan in gostitelj Franjo Naraločnik, ki je v nagovoru prisotne pozdravil in poudaril, da je bil 26 december 1990 dan, ko smo se prebivalci Slovenije zavedali dejstvvda nas samo še korak loči od samostoojne Države, po kateri so naši predniki hlepeli in smo si jo tudi mi želeli. V nadaljevanju nas je seznanil z uvrstitvijo Občine Ljubno v okviru 17..natečaja za Evropsko nagrado za prenovo vasi, ko je strokovna komisija Evropskega združenja za razvoj podeželja in prenovo vasi, uvrstila Občino Ljubno  v zlato skupino petih najboljših lokalnih skupnosti v Evropi za leto 2022. Čestitke! Lepa hvala za sponzorstvo in soorganizacijo proslave.

Naslednji govornik je bil predsednik OZ VVS  ZSZD Mozirje, Matjaž Vrtar, ki je orisal dogodke ob in po razglasitvi samostojne Države.  Vojna za Slovenijo, ko je JLA napadla mlado, komaj rojeno državo, zavzetje karavle v Logarski dolini s strani enot slovenske TO, prebeg helikopterja JLA, Gazela, na Golte, zavarovanje strateških točk v Zgornji Savinjski dolini.

Zaključil pa je z mislijo: Spoštovani prisotni, smo generacija, ki je imela zgodovinsko dolžnost in pogum, da smo sodelovali pri teh mejnikih in dejanjih za uresničitev velike želje naroda, samostojna Slovenija! Na to smo upravičeno lahko ponosni.

Zadnji govornik, predsednik SEVER Odbor Mozirje, Jože Rojšek je poudaril pogum vseh, ki so z orožjem v rokah, pa tudi drugače, ustvarili enotno, povezano in solidarno ljudstvo, ki se je uprlo agresorju, do končne zmage. Tudi v teh čash moramo biti enotni in solidarni, pogumni, ne glede na razlike v svetovnem nazoru. Prepričan je, da velika odgovornost leži v rokah politikov, ki včasih nočejo, ali ne znajo, ljudi poenotiti, ampak jih s svojim ravnanjem razdvajajo.

Za zaključek proslave je učenka 8.azreda OŠ Ljubno ob Savinji, Sara Tekavc zapela pesem ZA SLOVENIJO ŽIVIM, avtorice Nuše Derende.

Udeleženci proslave smo nadaljevali druženje in obujali spomine na tiste zgodovinske dogodke.